Énekkar

Énekkarunk rövid története

Iskolánk énekkara 1975 óta működik. Alapítónk Buday Imréné volt, aki nagy lelkesedéssel, zeneszeretettel sok sikert ért el az óvónői kórussal. Munkáját tanítványa, Deákné Janzsó Emília folytatta, aki 1987-től lett az iskola karnagya.

Felejthetetlen élmény volt a kórus történetében, hogy 1997-ben II. János Pál Pápának énekelhettünk a római Szent Péter téren, majd 1998-ban Bécsben a Német Lovagrend templomában léphettünk fel. Rendszeresen részt vettünk a keszthelyi Helikon ünnepségeken, melynek eredményéül két arany minősítéssel is büszkélkedhetünk. 2001-ben CD-t készítettünk, melynek címe: Magyarok fénye.

Városi szerepléseink: Deák emlékműsor alkalmával, város napi ünnepi közgyűlésen; a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban Ápolók Napján és a Betegek Világnapján; az Űrhajós Bölcsődében a játszóudvar avatásán, illetve évfordulók ünneplésekor; a Magyar Gáz és Olajipari Múzeumban a játszótér avatásán, illetve kiállítás megnyitókon; Karácsonykor a Városháza előtti élő Betlehemnél énekeltünk.

Legfontosabb számunkra, hogy az iskola zenei életének részesei lehessünk, ezért minden év novemberében énekszóval várjuk a nyílt napra érkező 8. osztályos diákokat. Legszebb ünnepünk a Karácsony, sok szép dal hangzik el szólóban és a kórus előadásában. A műsort mindig a diákok által választott könnyűzenei dal közös éneke zárja. A szakmai napokon, ballagásokon, a tanévzárókon és az iskolai ünnepségeken is rendszeresen közreműködünk.

Énekkari kirándulásaink közül kiemelkedik a 2 évente megrendezésre kerülő Helikoni ünnepség Keszthelyen, melyen közösen énekeljük több mint 1000 diákkal: Kodály Magyarokhoz című kórusművét. Nagy élményt jelent, amikor Budapestre utazunk Opera-kalandra, mely létszám tekintetében kinőtte magát, hiszen a 2017. októberi - Mozart: Figaro 2. - előadásra 100 fő fölött jelentkeztek a hozzánk csatlakozó, operával ismerkedő diákok. Az Erkel Színházban megtekintettük Donizetti: Szerelmi bájitalát, Bernstein: West Side Storyját, Mozart: Varázsfuvoláját, Puccini: Bohéméletét, Erkel: Bánk bánját.

Zenei ismereteink bővítése céljából szívesen veszünk részt évente 3 alkalommal a zalaegerszegi Ifjúsági Hangversenyeken, melyet 4 éve rendeznek meg a Zsinagógában.

A 2016/17-es tanévben ünnepelte iskolánk fennállásának 50. évfordulóját. A műsorban felléptek régi diákok, akik azóta híres énekesek, zenészek lettek vagy zeneszeretetükből adódóan a mai napig szerepléseket vállalnak: Takáts Eszter, Dezse Krisztina, Balázs Henrietta, Bujtor Anita, Örömi Barbara, Bíró Ferenc, Pógyor Tamás.

Ezúton köszönöm minden régi és jelenlevő énekkaros aktív zenei munkáját, bíztató mosolyát, lelkesítő gondolatait és hűséges kitartását!

Lukin László gratuláló gondolatait idézem a kórusnaplónkból:

„Nagy élvezettel hallgattam Deák Ferenc kései követőit, akik névadójuk bölcsességével belátták, hogy zene nélkül nem teljes az életünk… További jó munkát, szép sikereket kívánok Kedves Karvezetőjüknek és a Kórus minden tagjának! ” (1999. október 7. Bárdos Lajos emlékhangverseny emlékére)

Énekkari és zenei programok összefoglalása a 2016/17-es tanévben

Az énekkar létszáma az első félévben 44 fő volt, az alábbi pedagógiai és egészségügyi osztályokból: 9.e, 9.b, 10. e, 11.e, 12.e/ny, 12.e. A második félévben 32 fő maradt, a végzősök érettségire készülése miatt. A heti 2 énekkari próbát csütörtökönként a 7-8. órában tartottuk.

Szerepléseink:

2016. tanévnyitó Sabján Bernadett citerázott, 10.e énekelte a Sárgul már a fügefa levele c. népdalt. Közös ének a Szép Zalában születtem című népdal volt.

2016. október 05. Operakaland Puccini Bohémélet 73 fő diák

2016. október 17. Deák Ferenc városi emlékműsor: Himnusz, J.S.Bach: Ha köd lepi be a tájat zalai népdalok, Szózat

2016. október 19. Zsinagógában az 50. évforduló ünnepi műsorán régi diákok is szerepeltek:
Bíró Feri orgonált, Takáts Eszter, Dezse Kriszti, Bujtor Anita, Balázs Heni és Pógyor Tamás énekeltek
Énekkar Millenniumi ódát adta elő zongorán kísért: Décsy-Paál Enikő
Közös ének: Beethoven Örömóda orgonán kísért: Bíró Feri

2016. november Nyílt nap - Halász Judit: Mit tehetnék érted? c. dalát énekeltük

2016. december 19-én énekeltünk a Városháza előtt az élő Betlehemnél.

2016. december 21. a 10.b, a 10.e osztályok és az Énekkar, valamint az 50. évforduló alkalmából vendégül látott régi diákok közös karácsonyi műsora
Farkas Szabina - Zséda: Száncsengő c. dala
Énekkar - Anastasia c. musicalből: Volt egy régi december
Dezse Krisztina - Nox: Tél dala
Énekkar - Mary Lynn Lightfoot: Dona nobis pacem, zongorán kísért: Décsy-Paál Enikő
Bujtor Anita - Marchesi: Ave Maria
Énekkar: Aranyszárnyú angyal (szóló: Horváth Kinga, Sabján Bernadett, Bogár Veronika)
Örömi Barbara: Karácsony éjjelén
Finálé - Polar expressz c. filmből: Bűvös éj, Piramis: Kívánj igazi ünnepet

2017. január 27. Szalagavató
12.A : Demjén F. Felnőtt gyermek
12. B: Hooligans: Menj tovább
12. E: Vastag Csaba : Holnaptól
12.E/NY: Hooligans: Küzdj az álmodért

2017. március 15. A nemzeti ünnepi műsör előtt, valamint végén közösen Republic dalokat énekeltünk
(67-es út, Szeretni valakit valamiért, Ezt a földet választottam…, Emberlelkű földeken)

2017. május 2. Operakaland Erkel Ferenc: Bánk bán 85 diák

2017. május 5. Ballagás
Mozart: Vágyódás a tavasz után
Haendel: Győzelmi kórus
A ballagó diákok és az énekkar közös előadásában Rúzsa Magdi: Ég és föld c. dala

2017. június 15. Tanévzáró
Fornsete: Künn a fákon – kánon + 2 fiú: Kocsis András (11.B) és Ligeti Kristóf (9.F)

Az Ifjúsági Hangversenysorozat 3 előadására 150 tanuló jelentkezett.
1. Muszorgszkij: Egy kiállítás képei
2. Bartók Béla és a népzene
3. ifj. Horváth Károly és zenekara szerepelt a műsoron.

Az Operakalandos előadás nagyon népszerű a diákok körében, hiszen a zenei élményen túl budapesti kirándulással kötjük egybe. pl. séta a várhoz, gyönyörködés a kilátásban a Halászbástyáról. Utazunk metrón, villamoson. Nagy segítségemre volt ebben Nagy Attila kolléga. Mindkét élményről faliújságot is készítettek a diákok.